بررسی راهکارهای عملی برای برگزاری بهتر حج در نشست نخبگان و فرهیختگان
همایش نخبگان و فرهیختگان حج 97 عصر دوشنبه با حضور نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در مکه مکرمه برگزارشد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج، در این جلسه که دهها تن از پژوهشگران و استادان دانشگاههای سراسر کشور حضور داشتند حجت الاسلام والمسلمین سیدعلی قاضی عسکر با تشریح دستاوردهای سفر حج پس از پیروزی انقلاب اسلامی گفت: امروز حجاج جمهوری اسلامی در تراز بالاتری از حجاج دیگر کشورها درحج حاضر می شوند و این مورد تایید مقامات عربستان سعودی و دیگر کشورهای اسلامیر نیز قرارگرفته است.
امیرالحاج ایران هدف از تشکیل این همایش را بهره گیری از نظریات و ایده های نخبگان و پژوهشگران علمی و دانشگاهی برای یافتن راههای برگزاری بهتر و کم هزینه تر حج درسالهای آینده بیان کرد.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت با اشاره به فعالیتهای فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری برای ارتقاء سطح زائران ایرانی گفت: از حدود 25 سال قبل با تاسیس پژوهشکده و مرکز تحقیقات حج تلاش کردیم نیازهای زائران را درخصوص حج و اسرار آن و مناسک این سفر معنوی تامین کنیم که بحمدالله تاکنون حدود 1400 کتاب برای استفاده زائران بیت الله الحرام چاپ ومنتشر شده است.
وی با بیان اینکه در بخش نرم افزاری و بهره گیری از آموزش ها و فضای مجازی نیز کارهای خوبی انجام شده است افزود: این تولیدات باتوجه به نیازسنجی های مستمری که از زائران درسفر حج دریافت می شود، صورت می گیرد و همه ساله نیز ادامه دارد.
آقای قاضی عسکر به چاپ فصلنامه های میقات حج که به زبان های فارسی و عربی منتشر می شود اشاره کرد و گفت: مقالات علمی و پژوهشی این فصلنامه را نخبگان پژوهشگران وعلمای حوزه های علمیه براساس آخرین دستاوردهای علمی و تحقیقاتی تولید می کنند که مورد توجه مقامات عربستان و دیگر کشورها هم قرار گرفته است.
سرپرست حجاج ایرانی تاسیس پژوهشکده حج را اقدامی عملی برای پاسخگویی به شبهات عنوان کرد و گفت: دراین پژوهشکده ، گروههای علمی متشکل از محققان حوزه و دانشگاه درتلاشند تا ابهامات موجود بین ادیان ومذاهب را بدون هرگونه تعصبی به شکل علمی پاسخ بدهند و تاکنون نیز بیش از 300 جلد کتاب در این زمینه منتشر شده و درسایت بعثه مقام معظم رهبری قرارگرفته و مورد استفاده همگان است.
آقای قاضی عسکر به برخی ابهامات درباره وضعیت نیروی انسانی و عوامل کاروان ها، ارائه خدمات پزشکی به حجاج، وضعیت تغذیه ، حمل و نقل و اسکان آنان درطول سفر به ویژه ایام تشریق و هزینه سفر اشاره و نکاتی را برای اطلاع بیشترحاضران مطرح کرد.
راه اندازی آشپزخانه و مرکز تهیه غذای زائر به شکل مدرن و مجهز درمکه و مدینه، ایجاد بیمارستان و درمانگاههای مجهز با پزشکان مجرب و حاذق ایرانی و تامین داروی مورد نیاز از ایران؛ راه اندازی سیستم حمل و نقل شهری برای تردد زائران، انتخاب و اجاره بهترین هتل های موجود، و نحوه انتخاب مدیران و وروحانیان کاروان ها از نکاتی بود که سرپرست حجاج ایرانی برای حاضران به صورت مشروح بیان کرد.
حجت الاسلام والمسلمین قاضی عسکر درپایان از حاضران خواست باتوجه به توفیق حضورشان درحج امسال، مشکلات زیرساختی و کمبودهای احتمالی را گزارش و برای برون رفت از مشکلات و رفع کمبودها پیشنهادهای علمی خود را به بعثه مقام معظم رهبری ارائه کنند تا درسالهای آینده بکار گرفته شود.
پیش از سخنان نماینده ولی فقیه و سرپرست حجاج ایرانی هشت تن از حاضران درجلسه نکاتی را بیان و پیشنهادهایی را با موضوع حج مطرح کردند.
چگونگی استفاده ازظرفیت بین المللی حج برای بیان دیدگاهها، استفاده نشدن ازظرفیت نخبگان درحج ، طولانی بودن زمان سفر، وضعیت اسکان زائران در منا وعرفات، مسائل فرهنگی حجاج ، آموزش زائر قبل و حین سفرحج، استفاده بهتر از فضای مجازی و سیستم نرم افزاری درحج ، سوغات حج ، مشکل آشنا نبودن زائر به زبان عربی و ارتباط گیری با حجاج دیگرکشورها و یافتن راهکارهایی برای کاهش هزینه سفر،ازجمله مسائلی بود که آقایان دکترسعید نوری از دانشگاه صنعتی اصفهان، حجت الاسلام والمسلمین مهدوی امین استاد حوزه، دکتر ایمانی دکترای حقوق بین الملل، دکتر رمضانی معاون پژوهشی دانشگاه شاهرود، دکتر خسروشاهی از دانشگاه اصفهان و خانم ها دکترعوامی دکترای مکانیک، دکتر پرتواعلم جامعه شناس و نجاریان مطرح کردند.